keskiviikko 21. helmikuuta 2024

 

Paavo Johannes Nurmi (13.6.1897 – 2.10.1973)

”Flying Finn”

© Kalevi Mikkonen 2024

Juoksukenttien kuninkaana tunnettu moninkertainen olympiavoittaja Paavo Nurmi on kuuluisimpia suomalaisia ulkomailla vielä nykyäänkin ja omana huippu-urheiluaikanaan ylivoimaisesti kuuluisin suomalainen maailmalla. Hänen olemukseensa kuului sisua ja peräänantamattomuutta, mutta myös särmikkyyttä, joka vaati veronsa suhteissa muihin ihmisiin. Työläistaustaisena ja puutteellisissa oloissa eläneenä Nurmi halusi ja osasi hyödyntää urheilumenestystään myös taloudellisesti. Urheilu-uransa jälkeen Nurmi toimi juoksuvalmentajana sekä menestyneenä liikemiehenä muun muassa rakennus- ja vaatetusalalla. 

Paavo Nurmen mitat olivat kestävyysjuoksijalle ihanteelliset: pituus 174 cm ja kilpailupaino 65 kg. Nurmi hankki perustiedot valmennuksesta itse. Aikalais-valmentajien mielestä hän ei ollut lahjakkain juoksija edes suomalaisten joukossa. Hän oli kuitenkin ensimmäisiä huippu-urheilijoita, joka ymmärsi systemaattisen valmentautumisen merkityksen. Hän oli paitsi säälimätön itseään kohtaan, myös nopea oppimaan. Hän luki urheilukirjallisuutta, kokeili erilaisia harjoitus-menetelmiä ja pyrki tarkkailemaan kehoaan rasituksen alla. Hänellä oli tapana kirjoittaa harjoituksensa tarkasti päiväkirjaan ja analysoida niitä. Nurmi aloitti harjoituskautensa yleensä helmikuussa. Hän teki kaksi juoksu-, kävely- tai intervalliharjoitusta päivässä sekä voimisteluharjoituksia. Nykyjuoksijoihin verrattuna hänen juoksu- ja kävelykilometrien määrä oli kuitenkin hämmäs-tyttävän pieni hänen tuloksiinsa nähden. Harjoituspäiväkirjansa perusteella Nurmi juoksi tai käveli harvoin yli 10 kilometrin pituisia lenkkejä. Hän mm. harjoitteli askeleen pidentämistä juoksemalla junan perässä pitäen kiinni sen taka-puskurista. Hän kävi hieronnassa useita kertoja viikossa. Lepopäiviä Nurmi piti harjoituskaudella yhden tai kaksi kuukaudessa. Sekuntikellon avulla hän opetteli tuntemaan vauhdin ja sen vaikutuksen.

Ranskalainen ”Le Petit Parisien” vertasi Pariisin olympiakisojen aikana Nurmea ja tämän kelloa: ”Hänen kellonsa rattaat ovat kuin hänen omat säärensä, kuin hänen sydämensä ja keuhkonsa: väsymättömät, rikkoutumattomat.”

Juoksijoiden kuninkaaksi ja lentäväksi suomalaiseksi (The Flying Finn) nimetty Nurmi on kesäolympialaisten historian kolmanneksi menestynein urheilija ja menestynein yleisurheilija. Nurmi voitti vuosien 1920, 1924 ja 1928 olympialaisissa yhteensä yhdeksän kultaista ja kolme hopeista olympiamitalia. Erityisen poikkeuksellisena suorituksena urheiluhistoriaan jäi 1 500 metrin ja 5 000 metrin juoksujen olympia-voittojen saavuttaminen kahden tunnin sisällä Pariisin olympialaisissa. Lisäksi hän teki urallaan 20 henkilökohtaista ja kaksi viestijuoksun maailmanennätystä.

Paavo Nurmi voittaa 10 000 metrin kultamitalin Antwerpenissa 1920. Kuva: Public domain.

Paavo Nurmi saapumassa 5 000 metrin maastojuoksun voittajana olympiastadionille Pariisissa 1924. Kuva: Public domain.

Paavo Nurmi Pariisin olympialaisten 5000 metrillä perässään Ville Ritola. Kuva: Public domain.

”Hänessä oli jotakin epäinhimillisen karua ja julmaa, mutta hän valloitti maailman kirkkain asein: tahdollaan, jossa oli yliluonnollista voimaa.”

Martti Jukola (Huippu-urheilun historia, 1935)

Vuonna 1932 kirjoittamassaan artikkelissa Paavo Nurmi itse kirjoitti, että kilpaurheilu oli hänen aikanaan jo niin kehittynyttä, ettei voittoja voinut ”enää saavuttaa hyvällä onnella ja ihmeellisillä kumminlahjoilla”:

”Ei, siihen tarvitaan suunnaton määrä työtä. Korkeimman luokan urheilijan tulee läpäistä kolme astetta, ennen kuin hän pääsee huipulle: Ensiksi työ, toiseksi työ ja kolmanneksi työ. Tietysti on erinomainen asia, jos urheilijalla on myös luontaisia taipumuksia.”

Paavo Nurmi Pariisin olympialaisissa 1924. Kuva: Public domain.

Huippukuntoinen Nurmi lähti vuoden 1924 Pariisin olympiakisojen jälkeen Yhdysvaltoihin, jossa hän talvikaudella 1924 - 1925 ylti legendaariseen saavutukseen. Nurmi aloitti tiukan harjoituskuurin kestääkseen tulevan kilpailukiertueen. Ensin hän harjoitteli kaksi ja puoli viikkoa ulkona ja sitten hän alkoi totuttautumaan sisäratoihin. Hän juoksi siellä tammikuusta 1925 alkaen kolmessa kuukaudessa 55 kilpailua häviten vain yhden ja keskeyttäen yhden pistoksen takia. Sisärataennätykset kokivat perusteellisen siivouksen. Matka herätti uudella mantereella suurta kohua. Nurmea kohdeltiin suurena kuuluisuutena, joka sai tavata myös presidentti Calvin Coolidgen. Jutut "lentävästä suomalaisesta" (Flying Finn) tai "aavesuomalaisesta" (Phantom Finn) täyttivät lehtien palstoja ja niissä viljeltiin mehukkaita tarinoita muun muassa Nurmen syömisistä "juoksee kello toisessa, silakka toisessa kädessä" -tyyliin. Rahamiehet arvelivat Nurmen hankkineen juoksuillaan Suomelle 400 miljoonan markan lainan. Jo tuolloin amerikkalaisissa lehdissä esiintyi myös väitteitä, että Nurmi olisi itsekin ansainnut juoksuillaan peräti 25 000 dollaria, mutta mitään konkreettista näyttöä sala-ammattilaisuudesta ei pystytty antamaan.

Amsterdamin olympiakisojen jälkeen syksyllä 1928 Nurmi juoksi ylipitkien matkojen maailmanennätykset (15 000 - 20 000 metriä, tunninjuoksu). Hän käväisi myös uudelleen Yhdysvalloissa kilpailemassa ja harkitsi vakavasti jopa siirtymistä ammattilaiseksi, mutta sopimusta ei saatu syntymään. Hän valmistautui seuraavalle olympiamaratonille, ja hänen kilpailutahtinsa harveni. Osittain tämä johtui myös pidempiä lepotaukoja vaativasta keskittymisestä ylipitkiin matkoihin, sillä hän tähtäsi tosissaan uran lopettamiseen maratonvoitolla olympialaisissa Hannes Kolehmaisen tavoin. Olympiakisojen edellä 1932 Nurmi nousikin jälleen kerran huippukuntoon ja voitti olympiakarsinnassa lyhyellä maratonilla (40,2 kilometriä) ylivoimaisesti epävirallisella maailmanennätysajalla 2.22.03,8. Nurmi suunnitteli osallistumista myös 10 000 metrin juoksuun, mutta hän kärsi lievästä akillesjännevammasta ja jättäytyi jo ennakolta pois tästä juoksusta.

Paavo Nurmi juoksi maratonjuoksun karsinnassa 40,2 km:n ME-tuloksen vuonna 1932. Kuva: Public domain.

Kansainvälisen uran päätös ja ammattilaissyytökset

Nurmen kansainvälinen juoksijanura päättyi kuitenkin vähän ennen vuoden 1932 Los Angelesin kesäolympialaisia. Lähinnä ruotsalaisten taholta oli nostettu arvostelua Nurmen sala-ammattilaisuudesta, ja varsinainen prosessi nousi Nurmelle Saksassa pidetyissä kilpailuissa maksetuista palkkioista. Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) johtokunta, jota johti ruotsalainen J. Sigfrid Edström ja sihteerinä Bo Ekelund, päättivät evätä Nurmelta osallistumisen kisoihin. Suomalaisille ei näytetty salaisiksi julistettuja maksukuitteja, koska IAAF:n johtokunta ei halunnut käräyttää Saksan ja muiden maiden kuuluisia urheiluseuroja palkkioiden maksamisista. Suomen esitys päätöksen kumoamiseksi ei saanut kannatusta kuin muutamalta maalta (Kanada, Irlanti, Meksiko). Amerikkalaiset, jotka olivat loppuun myyneet Los Angelesin kisojen yleispääsyliput käyttäen Nurmen nimeä vetonaulana jo ennen kisoja, vetäytyivät pois Suomen rinnalta, kaiketi Yhdysvaltain olympiakomitean puheenjohtajan, kiihkeän ”amatööriyden” kannattajan Avery Brundagen toiminnan takia. Hänestä tulikin Kansainvälisen olympiakomitean puheenjohtaja Edströmin (1946 - 1952) jälkeen. Nurmen kilpakumppanit, jotka osallistuivat olympiamaratonille, tekivät viime hetken vetoomuksen Nurmen puolesta, mutta sekään ei auttanut.

Edström ajoi omatoimisesti ja kansainvälisen yleisurheiluliiton säännöistä välittämättä Nurmen julistamista ammattilaiseksi Suomen Urheiluliittoa kuulematta kokouksissaan 3.4.1932 ja 30.7.1932. Asiaa käsiteltiin vielä tämän jälkeenkin ennen Los Angelesin kisojen alkamista, jolloin IAAF:n konsiili muutti äänin 13 - 12 nimensä ”Olympialaisten toimeenpanevaksi komiteaksi”, jolla oli olympialaisten sääntöjen mukaan oikeus tarkastaa ilmoittautumiset. Edström uhkasi erota, jos häntä vastustettaisiin ja se oli viimeinen kiristyskeino, jolla hän sai IAAF:n johtokunnan jäsenet puolelleen. Suomelle ehdotettiin, että jos Suomen Urheiluliitto peruuttaisi Nurmen osallistumisen olympiakisoihin, niin ammattilaisuussyyte olisi voitu perua, mihin Suomi ei tietenkään suostunut. Säännöt urheilijan diskvalifioimiseksi tehtiin vasta olympialaisten jälkeen Kansainvälisen Urheiluliiton (IAAF) kongressissa (yleiskokouksessa), jossa Edström ja neuvoston sihteeri Bo Ekelund edustivat Ruotsia. Edström ja Ekelund onnistuivatkin toiminnallaan saamaan Suomen urheiluväen ja suuren yleisön vihan päälleen ikuisiksi ajoiksi eikä heidän ollut turvallista astua Suomen maaperälle.

Nurmen aktiivisen "asianajajan" urheilujohtaja Urho Kekkosen oli nöyrryttävä karvaaseen tappioon, mistä sydämistyneenä hän jäädytti vuodesta 1925 alkaneet urheilusuhteet Suomen ja Ruotsin välillä aina vuoteen 1939 saakka. Kekkonen lähetti Ruotsin Urheiluliiton puheenjohtajalle Ekelundille sähkeen, jossa hän sanoi: ”Minä onnittelen teitä, että olette voittaneet viimeisen maaottelun Suomen ja Ruotsin välillä”. Uusi Suomi -lehdessä todettiinkin, että tämän ajatuksen takana seisoi Suomen koko urheileva kansa!

Uusi Suomi 11.8.1932.

Jo 35-vuotiaan Nurmen kansainvälinen ura oli lopussa. Hän juoksi kansallisissa kilpailuissa vielä pari vuotta voittaen mm. 1500 metrin Suomen mestaruuden vuoden 1933 Kalevan kisoissa voittaen kovat kansainvälisen tason suomalaismailerit, ja heitti lopulliset hyvästit kilparadoille syyskuussa 1934. Ammattilaispäätös esti Nurmea tavoittelemasta olympiauransa huipennusta maratonjuoksusta, sillä hän oli jo liian vanha tavoittelemaan sitä vuoden 1936 Berliinin olympialaisissa, jonne Saksan olympiakomitea kuitenkin kutsui hänet kunniavieraaksi yhdessä ensimmäisen olympiamaratonin voittajan kreikkalaisen Spyrídon Loúisin kanssa. Nurmi antoi siellä myös haastattelun Saksan radiolle.

Paavo Nurmi oli nykyaikainen urheilija siinä mielessä, että hän halusi ja osasi hyödyntää urheilumenestystään myös taloudellisesti. Nurmi ei toki ollut ainoa ”sala-ammattilainen” vaan useimmat silloiset ja myöhemmät huippu-urheilijat saivat ”palkkioita” kisoihin osallistumisesta, paitsi ne rikkaiden perheiden nuorukaiset, jotka olivat urheilun alkuvuosikymmenien amatööri-ihanteita. Heidän ei tarvinnut nostaa ”pikkurahoja” kilpailuista. Kansainvälisen olympiakomitean herrat kuitenkin tekivät Nurmesta varoittavan esimerkin muille. "Ruskeista kirjekuorista" kuiskittiin jo 1920-luvulla, mutta urheilun johtoelimissä pystyttiin vielä vaikenemalla pitämään sala-ammattilaisuuden ongelma pinnan alla. Suomen Urheiluliitto oli tietoinen Nurmen ja muiden suomalaishuippujen saamista rahoista. Urheilun ihanteellisuus kuitenkin edellytti olympia-aatteen mukaisen "puhtaan urheilun" ja ”amatööriyden” vaalimista.

Epäilyt Paavo Nurmen "rahajuoksuista" heräsivät erityisesti kuuluisalla Amerikan-matkalla. Niitä ei ainakaan hälventänyt se, että hänen asioitaan Yhdysvalloissa hoiti ammattilaisten välittäjänä tunnettu amerikansuomalainen Hugo Qvist, joka varmasti itsekin kääri sievoisen osuuden rahoista. Nurmen ja ruotsalaisen Edvin Widen saamista palkkioista saatiin yksityiskohtaista tietoa jo vuonna 1933, kun SUL:n johtoon kuuluneen Ossian Roschierin kirje heinäkuulta 1931 tuli julki. Nurmelle ja Widelle oli luvattu 2/3 HKV:n järjestämien kisojen lipputuloista.

Paavo Nurmi -postimerkki vuodelta 1945. Kuva: Public domain.

Urheilu-uran lopettamisen jälkeen Nurmi toimi väliaikaisesti myös valmentajana ja muun muassa valmensi suomalaisia kestävyysjuoksijoita Berliinin olympialaisiin 1936. Siellä hänen valmennettavansa voittivat kolme kultamitalia ja saivat yhden kolmoisvoiton. Nurmi juoksi julkisesti vielä vuoden 1952 Helsingin olympia-kisojen avajaisissa, kun hän sai kunnian tuoda olympiasoihdun stadionille 70 000 katsojan ja stadionilla olevien eri maiden joukkueiden yllättyneenä hurratessa. Hän ei kuitenkaan ottanut tehtävää vastaan täysin kitkatta, sillä hän piti yhä 20 vuoden takaista ammattilaiseksi julistamista vääryytenä ja kantoi kaunaa Kansainväliselle olympiakomitealle.

Paavo Nurmi sytyttää olympiatulen vuoden 1952 Helsingin olympialaisissa. Kuva: Olympia-kuva Oy - https://hkm.finna.fi/Record/hkm.HKMS000005%3Akm0000mrd9, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=36949540

Paavo Nurmen olympiamitalit:

  • Antwerpen 1920
    • kultamitali – 10 000 m juoksu
    • kultamitali – 8 000 m maastojuoksu
    • kultamitali – 8 000 m maastojuoksu (joukkuekilpailu)
    • hopeamitali – 5 000 m juoksu
  • Pariisi 1924:
    • kultamitali – 1 500 m juoksu
    • kultamitali – 5 000 m juoksu
    • kultamitali – 5 000 m maastojuoksu
    • kultamitali – 5 000 m maastojuoksu (joukkuekilpailu)
    • kultamitali – 3 000 m juoksu (joukkuekilpailu)
  • Amsterdam 1928:
    • kultamitali – 10 000 m juoksu
    • hopeamitali – 5 000 m juoksu
    • hopeamitali – 3 000 m estejuoksu

Henkilökohtaiset ennätykset:

  • 800 m – 1.56,3
  • 1000 m – 2.32,2
  • 1500 m – 3.52,6
  • maili – 4.10,4
  • 2000 m – 5.24,6
  • 3000 m – 8.20,4
  • 3000 m esteet – 9.31,2
  • 5000 m – 14.28,2
  • 10 000 m – 30.06,1
  • 15 000 m – 46.49,6
  • tunninjuoksu – 19 210 m
  • 20 000 m – 1.04.38,4
  • 25 000 m – 1.26.29,6
  • 25 mailia / 40 200 m (lyhyt maraton) – 2.22.03,8

PAAVO NURMEN MAAILMANENNÄTYKSET

Nurmi teki urallaan 20 IAAF:n hyväksymää maailmanennätystä 14 henkilökohtaisella juoksumatkalla sekä kaksi viestijuoksun maailmanennätystä Turun Urheiluliiton 4 × 1500 metrin joukkueessa. Arvokilpailumatkojen 1 500 metrin, 5 000 metrin ja 10 000 metrin maailmanennätystensä lisäksi hän rikkoi ennätyksiä myös 2 000 metrin, 3 000 metrin ja 15 000 metrin matkoilla, tunninjuoksussa sekä useilla harvoin juostuilla maili-matkoilla. Nurmi piti samanaikaisesti hallussaan sekä 5 000 metrin että 10 000 metrin matkojen maailmanennätyksiä 2 849 päivää peräkkäin elokuusta 1924 kesäkuuhun 1932.

(IAAF:n hyväksymät):

                             LAJI                   TULOS            PAIKKA JA AIKA                                                

                             1500 m             3.52,6               Helsinki 19.6.1924                                            

                             maili                  4.10,4               Tukholma 23.8.1923

                             2000 m             5.26,3               Tampere 4.9.1922                                            

                             2000 m             5.24,6               Kuopio 18.6.1927                                             

                             3000 m             8.28,6              Turku 27.8.1922                                                 

                             3000 m             8.25,4               Berliini 24.5.1926                                              

                             3000 m             8.20,4               Tukholma 13.7.1926                                       

                             2 mailia*         8.59,6              Helsinki 24.7.1931                                            

                             3 mailia*         14.11,2            Tukholma 24.8.1923                                       

                             5000 m             14.35,4            Tukholma 12.9.1922                                       

                             5000 m             14.28,2            Helsinki 19.6.1924                                            

                             4 mailia*         19.15,4            Viipuri 1.10.1924                                               

                             5 mailia*         24.06,2            Viipuri 1.10.1924                                               

                             6 mailia*        29.36,4            Lontoo 8.6.1930                                                

                             10 000 m         30.40,2            Tukholma 22.6.1921                                      

                             10 000 m         30.06,2            Kuopio 31.8.1924                                              

                             15 000 m*      46.49,6           Berliini 7.10.1928

                             10 mailia*      50.15,0            Berliini 7.10.1928                                              

                             tunninjuoksu 1.04.38,4     Tukholma 3.9.1930                                          

                             tunninjuoksu 19 210 m      Berliini 7.10.1928                                              

                             4×1500 m**  16.26,2            Tukholma 12.7.1926                                       

                             4×1500 m**  16.11,4            Viipuri 17.7.1926                                               

* = laji ei kuulu enää IAAF:n viralliseen ennätysluetteloon

** = Nurmi juoksi ankkuriosuuden TuUL:n joukkueessa

Paavo Nurmi juoksi vuoden 1925 Yhdysvaltain kiertueellaan 29 epävirallista sisäratojen maailmanennätystä. IAAF on hyväksynyt virallisia sisäratojen maailmanennätyksiä vasta vuodesta 1987 lähtien.

Paavo Nurmi 1 500 metrin ME-juoksussa Helsingissä vuonna 1924. Kuva: Public domain.

”Myöhempinä vuosinaan Nurmi analysoi kriittisesti harjoitusmenetelmiään. Hänen päivittäinen ohjelmansa, joka omana aikanaan oli enemmän kuin riittävä, muodostui pääasiassa pitkistä ja suhteellisen hitaista juoksuista, joita tavallisesti edelsivät yhtä pitkät kävelymatkat. Verrattuna nykyjuoksijoiden usein tukahduttaviin harjoitusmetodeihin Nurmen päiväannokset näyttävät tietenkin riittämättömiltä, varsinkin mitä laatuun tulee. Hän on itse myöntänyt ryhtyneensä pohtimaan nopeusharjoittelua vasta uransa jälkivaiheessa. Nurmen suuri ansio oli, että hän ymmärsi tasaisen vauhdinpidon merkityksen, mutta voidaan myös väittää, että tämä periaate rajoitti häntä juoksijana ja luultavasti esti häntä käyttämästä koko potentiaaliaan. Oikeassa historiallisessa yhteydessään nähtynä Nurmen saavutuksia voi kuitenkin ainoastaan kuvata fantastisiksi.”

Roberto L. Quercetani: Athletics : A History of Modern Track and Field Athletics (1860-1990). Vallardi & Associati, Milan 1990.

”Urheilijan luonteen tarkka määrittely on useimmiten vaikeaa. Mutta Paavo Nurmen kohdalla se on helppoa – sekä legendat että tunnetut tosiasiat osoittavat, että tämä kaikkien aikojen suurin urheilija on voimakas, hiljainen, kova ja itseensä luottava yksilö. Olemme tehneet runsaasti työtä saadaksemme tätä “Ihmesuomalaista” koskevat tarut erilleen todellisuudesta. Mutta tämä mies pystyi niin moniin uskomattomiin tekoihin eikä hän tuntunut itse kieltävän näiden tarujen olemassaoloa (itse asiassa hän ei enempää vahvistanut kuin kiistänyt niitä), että ‘taruolento’ samaistuu itse ihmiseen. Hänen nimensä Paavo Nurmi oli tuttu koko maailmalle. Samoin nimet, jotka hän sai maailman lehdistöltä: “Peerless Paavo” (Ainutlaatuinen Paavo), “Phantom Finn” (Ihmesuomalainen). Muut Suomen juoksijoista, yleisurheilun asiantuntijat, lehtimiehet, eivät tunteneet häntä paljoakaan paremmin. Hän ei heillekään ollut koskaan täysin todellinen. Hän oli sfinksin kaltainen kiistakysymys, pilvissä oleva jumala. Tuntui kuin hän olisi koko ajan näytellyt jotain osaa draamassa. Kuitenkin hän osoittautui ympärilleen syntyneiden legendojen kaltaiseksi. Ehkä hän jopa antoi pontta näille tarinoille. Kuka tietää… Oli miten oli, Paavo Nurmi oli lujana ja hiljaisena erillään muista, noudattaen ehdotonta itsekuria, valkohehkuisen kunnianhimoisena, muistuttaen urheilun alalla mitä suurimmassa määrin Napoleon Bonapartea.”

Ron Clarke kirjassa: Ron Clarke & Norman Harris, The Lonely Breed. Pelham Books 1967.

maanantai 5. helmikuuta 2024

 Suomen kaikkien aikojen tilasto

Miehet 1500 m (alle 3.40,0)

© Kalevi Mikkonen 2024 (päivitetty 9.2.2025)

Pekka Vasala

Suomen mailereista olympiavoittaja Pekka Vasala piti hallussaan 1500 metrin Suomen ennätystä sähköajalla 3.36,33, jota myös Antti Loikkanen oli sivunnut käsiajalla 3.36,3. Lähelle ennätystä ovat juosseet myös Niclas Sandells ajalla 3.36,88 ja Ari Suhonen ajalla 3.36,89. Hämmästyttävän kova aika on myös Pekka Päivärinnan juoksema 3.37,2. Päivärinta juoksi kaikkia matkoja mailista maratoniin, mutta päämatkat olivat esteet, 5000 metriä ja 10000 metriä.  Joonas Rinne vihdoin rikkoi SE:n ajallaan 3.35,20 Paavo Nurmen kisoissa Turussa 18.6.2024.


i= sisäratatulos (Tilastoa päivitetään sitä mukaa, kun uusia tilastotuloksia tehdään!)

3.35.20         Joonas Rinne                                        Turku          2024-06-18
3.36.33         Pekka Vasala                                        München    1972-09-10
3.36.3           Antti Loikkanen                                     Imatra        1980-06-16
3.36.45                               J. Rinne                          Kuortane      2024-06-22
3.36.8                                 P. Vasala                         Turku           1972-07-19
3.36.88         Niclas Sandells                                     Lapinlahti    2012-07-08
3.36.89         Ari Suhonen                                          Lohja           1987-08-09
3.37.2           Pekka Päivärinta                                   Helsinki       1973-06-28
3.37.22                              J. Rinne                            Jessheim       2024-05-24
3.37.31                              A. Suhonen                      Lohja            1988-08-28
3.37.48                              A. Loikkanen                    Bruxelles    1979-09-04
3.37.54                              A. Loikkanen                    Praha           1978-09-03
3.37.57                              A. Loikkanen                    Kouvola      1978-07-11
3.37.62         Santtu Heikkinen                                  Tukholma    2023-09-03
3.37.63                              A. Loikkanen                    Helsinki      1984-07-04
3.37.65                              J. Rinne                             Joensuu      2023-07-05
3.37.68                              J. Rinne                            Tukholma    2023-09-03
3.37.80                               J. Rinne                            Kuortane     2023-06-17
3.37.80                              J. Rinne                           Lappeenranta 2023-07-19
3.37.87                              J. Rinne                            Bergen           2024-06-22
3.37.88                              A. Loikkanen                    Koblenz       1979-09-06
3.37.91                              P. Vasala                          München       1972-09-09
3.38.03         Jari Venäläinen                                     Malmö          1989-08-10
3.38.07         Ari Paunonen                                        Tampere      1977-07-31
3.38.08                              N. Sandells                     Oslo              2012-06-07
3.38.13                              J. Venäläinen                  Malmö          1990-08-07
i3.38.16                             A. Loikkanen                    Milano        1978-03-12
3.38.16        Mustafe Muuse                                      Leuven         2024-07-27
3.38.17                               S. Heikkinen                   Joensuu        2023-07-05
3.38.18         Vesa Siivonen                                       Saarijärvi     1989-06-24
3.38.20         Markku Laine                                        Varsova       1979-07-29
3.38.24                              J. Venäläinen                  Tampere        1991-06-17
3.38.24                              J. Venäläinen                  Helsinki        1991-06-27
3.38.3                                 P. Vasala                          Oslo             1972-08-02
3.38.31                              A. Loikkanen                    Helsinki       1976-06-23
3.38.39         Samuli Vasala                                       Gateshead     2001-08-19
3.38.40                              M. Laine                            Helsinki       1979-07-10
3.38.44                              A. Paunonen                     Helsinki        1976-08-11
3.38.44                              N. Sandells                   Lappeenranta    2012-07-18
3.38.47         Topi Raitanen                                        Karlsruhe      2023-05-20
3.38.48                               T. Raitanen                       Jyväskylä     2021-06-02
3.38.50         Mika Maaskola                                       Oslo             1988-07-02
3.38.53                              A. Loikkanen                    Nyköping     1980-06-26
3.38.56                               J. Rinne                            Jyväskylä     2021-06-02
3.38.58                               J. Rinne                            Tampere       2024-08-25
3.38.59                               S. Heikkinen                    Kuortane      2023-06-17
3.38.6                                 P. Vasala                          Helsinki        1971-07-01
3.38.67                              M. Maaskola                     Helsinki       1988-06-30
3.38.67                              J. Venäläinen                  Stockholm      1989-07-03
3.38.68                              A. Loikkanen                    Turku           1983-07-28
3.38.73                              A. Loikkanen                    Stockholm   1983-07-26
3.38.76                              M. Laine                            Helsinki       1976-06-23
3.38.76                              M. Laine                            Turku           1979-07-25
3.38.79                              A. Paunonen                   Helsinki          1979-07-10
3.38.8                                 A. Paunonen                   Mikkeli         1978-08-17
3.38.8                                 A. Paunonen                   Imatra           1980-06-16
3.38.88                              A. Loikkanen                    Göteborg     1978-07-06
3.38.88                              T. Raitanen                       Kuortane      2020-08-01
3.38.90         Jukka Keskisalo                                    Tallinna        2009-08-25
3.38.92         Timo Lehto                                              Tukholma   1984-07-02
3.38.94                              A. Paunonen                   Stockholm      1977-06-14
3.38.96                              T. Lehto                             Turku           1984-06-26
3.39.00                              A. Loikkanen                    Potsdam       1982-06-10
3.39.02                              J. Venäläinen                Lappeenranta    1988-07-05
3.39.1                                 A. Paunonen                   Stockholm     1980-07-07
3.39.14         Matti Valkonen                                       Praha           1983-08-20
3.39.14                              M. Maaskola                   Lappeenranta 1988-07-05
3.39.16                              J. Rinne                           Lappeenranta 2024-07-17
3.39.18                              J. Rinne                            Jyväskylä      2023-06-07
3.39.2           Kauko Lumiaho                                     Helsinki       1972-08-09
3.39.2                                 P. Päivärinta                     Helsinki       1973-07-30
3.39.2                                 A. Loikkanen                    Imatra          1979-08-15
3.39.21                                J. Rinne                            Praha           2024-06-03
3.39.25                              A. Loikkanen                    Helsinki       1980-07-10
3.39.28                              A. Paunonen                   Helsinki         1983-07-06
3.39.3                                 P. Päivärinta                   Helsinki         1972-08-09
3.39.31                              A. Paunonen                   Stockholm     1977-08-27
3.39.32                               J. Rinne                          Vaasa             2024-06-28
3.39.33                              A. Loikkanen                    Helsinki       1979-08-06
3.39.37                              A. Loikkanen                  Lappeenranta 1985-07-30
3.39.39                              A. Loikkanen                    Savonlinna   1982-06-04
3.39.39                              J. Venäläinen                  Oslo                1990-07-14
3.39.42                              A. Loikkanen                    Stockholm   1979-06-18
3.39.43                              N. Sandells                       Leuven        2010-08-14
3.39.44                              J. Venäläinen                  Lohja             1990-07-29
3.39.46                              A. Paunonen                   Oslo              1983-06-28
3.39.48                              J. Rinne                          Karlsruhe      2023-05-20
3.39.53                              A. Paunonen                   Turku            1979-07-25
3.39.53                              M. Valkonen                     Turku           1983-07-28
3.39.57                              S. Heikkinen                    Lappeenranta 2023-07-19
3.39.59                              M. Laine                            Turku           1980-07-01
3.39.6                                 P. Päivärinta                     Turku            1973-07-26
i3.39.6                                A. Loikkanen                    Milano          1978-03-11
3.39.61                              M. Maaskola                   Lappeenranta   1987-07-07
i3.39.62                             A. Loikkanen                    Milano           1982-03-07
3.39.65                              J. Keskisalo                     Espoo              2009-08-01
3.39.67                              A. Paunonen                   Helsinki           1978-06-15
3.39.68                              P. Vasala                          Helsinki          1974-08-17
3.39.69                              M. Valkonen                     Kouvola        1983-07-20
3.39.7                                 A. Loikkanen                    Praha           1978-09-01
3.39.70         Jukka Savonheimo                               Helsinki         1992-06-30
3.39.72                              P. Päivärinta                     Stockholm     1975-08-02
3.39.74         Mikael Bergdahl                                    Lapinlahti     2012-07-08
3.39.76                             M. Muuse                          Kuortane        2024-06-22
3.39.81                              M. Laine                            Stockholm   1975-08-02
3.39.82                              A. Suhonen                        Varkaus       1986-07-22
3.39.86                              J. Rinne                            Helsinki       2022-09-04
3.39.86                              S. Heikkinen                    Jyväskylä     2023-06-07
3.39.89                              A. Paunonen                     Turku          1980-07-01
3.39.9                                 A. Loikkanen                    Lidingö      1979-05-31
3.39.90                              J. Venäläinen                  Pieksämäki    1990-08-12
i3.39.91                             J. Rinne                           Espoo            2025-02-09
3.39.93                              A. Loikkanen                    Kouvola      1983-07-20
3.39.93                              A. Paunonen                   Stockholm     1983-07-26
3.39.93         Jonas Hamm                                       Wattenscheid  2010-06-26

Hannu Posti – kesä- ja talviolympialajien menestyjä   © Kalevi Mikkonen 2025 Hannu Kalevi Posti (15.1.1926 Vehkalahti – 13.6.2012 Hels...